VÄGEN TILL ARBETE: DIN INSTÄLLNING

DEL 2: Att vara förbered och ha rätt inställning för framtiden är viktigt. Här är några tips till dig för att stötta dig själv under din resa mot sysselsättning

• Rätt mentala inställning!
Vi vill rekommendera dig till att
se dig själv som ”anställd” – med uppdraget att ”hitta ett arbete/utbildning”.
Om du avsätter mer av din tid och använder dig av detta tankesätt så kommer du att finna en lösning snabbare. Det krävs tid och vilja att lyckas, oavsett om det är ett nytt arbete du är ute efter eller har tänkt att studera.

• Vikten av att ha ett mål! Om du vet vad du vill är det större chans att det blir lättare för dig att ta dig ur din situation, det ger något att sträva efter och jobba för. Om man bestämt en riktning blir det lättare att hjälpa sig själv att lyckas, exempelvis som att ta ett jobb under tiden i väntan på att en utbildning startar. Nya upplevelser öppnar nya dörrar. Vi vet att det inte är så lätt som detta låter, ibland vet man inte vart man är på väg eller vad man vill. Det viktiga är då att försöka att ta reda på det under tiden, såsom att utforska utbildningar, olika yrken och att inte vara rädd att prova på att praktisera inom olika branscher. Det viktigaste är att man inser själv att det är bara du som är ansvarig för att utveckla och driva din egen resa framåt – men hjälp finns alltid att tillgå. Kanviva som kompletterande aktör, kan stötta dig i processen.

• Sätt upp en plan! Bestäm inom vilka branscher du tänker söka och fundera på vilka yrken du skulle kunna tänka dig att arbeta inom. Se över dig själv och dina kunskaper, saknas något kan det vara värt att utbilda sig. Det är aldrig sent att lära sig något nytt!

• Informera dina vänner och ditt kontaktnät! Att informera sitt nätverk är mycket viktigt, viktigare än många inser. Det kan kännas skamset och tungt för vissa att berätta om sin situation, men om dina kontakter vet om detta så kan de berätta om dig för arbetsgivare som söker personal. Det är verkligen inte roligt om man söker arbete och inte har informerat sitt nätverk, för att sedan får höra ”Hade jag vetat att du var arbetslös hade jag bett dem att kontakta dig, du hade varit perfekt för det jobbet”. Det är inget någon vill höra, så se till att det inte händer!

• Du är starkare än du tror. Var förberedd på att i din roll som arbetslös kommer du eventuellt uppleva en del motgångar. Vi vet att det kan vara tungt att få ”nej” på frågan om ett företag söker personal eller att man inte gått vidare i en rekryteringsprocess, och kanske inte kommit in på utbildningen man sökt. Att vara arbetslös handlar mycket om att kämpa, så håll ut för det kommer en möjlighet – så länge man aktivt söker den!
Ju mer man gör desto mer får man tillslut tillbaka.

Längre fram i serien kommer vi lyfta hur du kan lyfta motgångar till att bli en del av din framgång!

Leave a Comment